2018. május 11. (péntek) 16:00–16:45 | Helyszín: Mozaik terem | Három Holló (-1. szint)

Első olvasatra fel sem tűnik, milyen jelentősége lehet a témának. A találkozás kapcsán talán csak egy ismerősnek való biccentésre, netán kézfogásra és könnyed csevejre asszociálunk. Ez sokszor igaz, ám a fogalom jelen esetben mégis lényegesen többet hordoz magában, mint egy gyorsan múló, felszínes érintkezést. A találkozás létrehozza és fenntartja a kultúrát. Nélküle nincs emberi civilizáció, nem alakulnak ki társadalmak, közösségek vagy családok. Találkozások nélkül gyakorlatilag nem lenne semmi, amit elemezhetnénk, és nem lenne senki, aki nem létező elemzéseinket számon kérhetné rajtunk. Kultúránk ugyanis alapvetően emberi interakciókon keresztül jön létre, az antropológia tudománya pedig legtöbb esetben ezeket az emberi találkozásokat és kapcsolatrendszereket próbálja leírni és megérteni. Civilizációk, rokonsági csoportok, kereskedők, nomádok, turisták, különféle hívők vagy éppen menekültek találkozásai jelentik és jelentették a kiindulópontot a különböző etnográfiák létrejöttéhez szerte a világon.

A Magyar Kulturális Antropológiai Társaság kiadásában a témában megjelent kétnyelvű kötetet ezen az eseményen mutatjuk be az érdeklődőknek.

Résztvevők: Mészáros Csaba (MTA BTK NTI), Wilhelm Gábor (Néprajzi Múzeum), valamint a kötet két szerkesztője, Lajos Veronika és Régi Tamás.

Részletek a kötetről: A találkozások antropológiája

 VISSZA A PÉNTEKI PROGRAMOKHOZ