2018. május 12. (szombat) 14:00–15:30 | Helyszín: Mozaik terem | Három Holló (-1. szint)

Három dokumentumfilm Miskolcról. Vetítés és beszélgetés.

Érdekelnek az antropológiai dokumentumfilmek? Kíváncsi vagy rá, hogy mitől lesz „szexi” az egyik és mitől nem a másik film? Gyere el az antropológiai filmkészítés konvencióit és újításait tárgyaló beszélgetéssel egybekötött filmvetítésre!

A miskolci antropológiai műhelyben készült filmek kapcsán az alábbi kérdésekkel is foglalkozunk:

Mi a viszony a való élet és az antropológiai dokumentumfilmek között? Miként oldható fel az a paradoxon, hogy az élet közlése a maga valójában – például amikor zavarosan fejezzük ki magunkat, és dühünkben vagy frusztráltságunkban akár káromkodunk is, vagy hosszú perceken keresztül semmit teszünk – a néző számára unalmat és értetlenséget szül (Gördülő élet)? Hogyan értelmezhető a való világ abnormalitása a dokumentumfilmekben normalitásként? Miként támogatja a kulturális idegenség mindennapiságának megértését a dokumentumfilm-készítés szabályainak betartása, illetve megtörése, például a hagyományos értelemben vett cselekmény, a gondolati ív, a valahonnan valahová jutás és az adatok kihagyása vagy gondos megszerkesztése? Működtethető-e az antropológiai portré filmes változata, avagy egyetlen személy monológjából miként következtethetünk sikeresen szöveges és képi allegóriákon, illetve metaforákon keresztül egy egész kultúrára (Örökre szól)? Élvezhető lesz-e így a dokumentumfilm? Annak kell-e lennie? És legvégül: vajon milyen legendák keringhetnek a tapolcai hattyúkról (A tapolcai hattyúk legendája)?

A vetítést követő beszélgetés moderátora: R. Nagy József (ME KVAT).
A program szervezői: Lajos Veronika és R. Nagy József (Miskolci Egyetem, Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszék).
Facebook-esemény

Többek kérésére: a filmeket a fesztivál után az alábbi linkeken lehet megtekinteni.

A filmek ismertetője:

1. A tapolcai hattyúk legendája (22’) R.: Potonyecz Fanni – Rácz Máté Levente (2017)
Miskolc kedvelt pihenőhelyén, Miskolc-Tapolcán hosszú idők óta élnek hattyúk. Hirtelen jelentek meg, s lettek a meleg vizű tó látványos lakói. A lírai hangulatú, játékfilmes megoldásokkal is élő film a madarakhoz kapcsolódó helyi legendát igyekszik feltárni.
A film megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=o3koGrqHgtM

2. Gördülő élet (25’) R.: Fóti Dávid (2017)
Fóti Dávid filmje a miskolci gördeszkás szubkultúrába enged bepillantást. A hagyományos interjúkat, riportokat, strukturáltságot nélkülöző résztvevő-megfigyelő film az értelmezést a nézőre bízva ismertet meg bennünket a deszkások életvilágával.
A film megtekinthető: https://www.youtube.com/watch? v=M27uPYey9oY

3. Örökre szól (22’) R.: Csere Áron – Cservenyák Olivér (2016)
A miskolci zsidó temető őre, Ráckövesi Péter szívesen és derűsen beszélget a temetőt látogatókkal. Miközben a temető történetét ismerteti, sajátságosan magával ragadós stílusában a sírokról beszél, mintegy mellékesen a hazai zsidóság múltbéli és jelenkori létének alapvetéseit ismerhetjük meg általa.
A film megtekinthető: https://www.youtube.com/ watch?v=COU9hlnazXY

VISSZA A SZOMBATI PROGRAMOKHOZ