2019. május 10. (péntek) 18:30–19:25 | Helyszín: Mozaik terem | Három Holló (-1. szint)

Panelbeszélgetés a társadalmilag elkötelezett művészet lehetőségeiről és kihívásairól

A beszélgetés a társadalomtudományi kutatási elvárásoknak is megfelelő, társadalmilag elkötelezett művészeti projektek elméleti és gyakorlati kihívásait célozza körbejárni kutatók és művészek segítségével, egy konkrét példán keresztül.
A közép-kelet-európai régió hátrányos helyzetben, települési és társadalmi szegregációban élő lakossága vizuális reprezentációjának általánosan elterjedt jellemzői a kiszolgáltatottságban megjelenő függőségi viszonyok, erőtlenség és apátia, az önmagukért cselekvés és a megoldásokat kereső tettrekészség hiánya. Helyzetük statikus és kilátástalan ábrázolása nemcsak a tömegtájékoztatást egyre erőteljesebben uraló közmédiára, de az olykor szakmaibb – civil és/vagy társadalmi problémák vizsgálatára érzékenyebb – rétegmédiára is jellemző. A mainstream reprezentációs sémák sokszor figyelmen kívül hagyják az egyéni, de akár közösségi, az adott körülményekhez szükségszerűen, de egyben leleményesen alkalmazkodó mindennapi megoldásokat, ezzel kizárva a szegregátumban élők tapasztalatait és nézőpontját.
„Hétköznapi hiánycikkek” címmel készül a PAD csapata a 2020-as OFF Biennáléra egy olyan projekttel, melynek célja a mainstreamtől eltérő vizuális reprezentáción keresztüli társadalmi érzékenyítés, másrészt pedig egy performatív, társadalmilag elkötelezett, részvételi alapú művészeti megfogalmazás.

A beszélgetés résztvevői: Dr. Varga Tünde, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense; és a PAD csapata: Berecz Diána (kulturális antropológus), Bozzai Dániel (képzőművész), Máté Dániel (képzőművész), Jaskó Bálint (színész), Neogrády-Kiss Barnabás (fotográfus), Papp Gergely (társadalom-földrajzos).

A program szervezője: Berecz Diána (PAD Alapítvány a Környezeti Igazságosságért). https://pad.network  |  Facebook
Facebook-esemény

  • Fotó: PAD _ Kocsis Zoltán.

VISSZA A PÉNTEKI PROGRAMOKHOZ