2019. május 10. (péntek) 16:45–17:45 | Helyszín: NagyteremHárom Holló (-1. szint)

Tudós a faluban – kerekasztal-beszélgetés

Az „alkalmazott bölcsészet”, „alkalmazott társadalomtudomány” kifejezés gyakran paradoxonként vagy egyenesen lehetetlen vállalkozásként kerül be a köztudatba. Van-e létjogosultsága? Hogyan lesz alkalmazott tudomány a néprajz vagy a történelem? Mit adhat egy bölcsész vagy egy társadalomtudós egy településnek, és mit kap (kap-e) cserébe? Milyen módszertannal érdemes együttműködni egy település lakóival? Milyen etikai kérdéseket vetnek fel az alkalmazott kutatások? Megfelelhet-e egy alkalmazott kutatás a mély részvételiség elvének, miközben megélhetést is nyújt a kutatónak? Milyen szervezeti lehetőségek vannak alkalmazott kutatások lebonyolítására?

A kerekasztal résztvevői településekkel foglalkoznak és interdiszciplináris csoportokban dolgoznak építészként, humánökológusként, etnográfusként vagy történészként. A beszélgetés azt járja körbe, hogy milyen feltételei, lehetőségei vannak a szakmákon túlmutató együttműködésnek, és hogyan válhat a közösség javára egy kutatás eredménye.

Résztvevők: Kálmán Kinga (településrendező, települési főépítész, EKO Építész Kft.); Plachi Attila (humánökológus, közgazdász, Kóspallagi Ökotájház); Balogh Pál Géza (PhD hallgató, PTE BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék, Kóspallagi Ökotájház); Vida Bence (ELTE TÁTK, Open History).  Moderátor: Bayer Árpád (Open History).
Facebook-esemény

VISSZA A PÉNTEKI PROGRAMOKHOZ