2019. május 11. (szombat) 19:00–20:00 | Helyszín: Nagyterem | Három Holló (-1. szint)

Előadás vetítéssel, sok képpel, hanggal és mítosszal

Mit jelenthet a Queen zenéje és Freddie Mercury személye egy tizenkét éves budapesti fiú számára napjainkban? Milyen reakciókat vált ki osztálytársaiból, környezetéből, hogy kommunikálja a Queen és Freddie Mercury művészetének kedvelését? Mit mondanak el ezek a reakciók a mai magyarországi társadalomról, és hogyan hatnak ezek „vissza” egy tizenkét éves fiú személyiségformálódására?
Hogyan kapcsolódhat össze a Queen története egy magyarországi, negyvenöt éves férfi családtörténetével és ennek kultúra- és társadalomtörténeti hátterével?
Beszélhetünk-e a személyes kapcsolódások perspektívájából a Queen és Freddie Mercury szerepének általánosabb jelentéseiről a modern és posztmodern mítoszok narratíváiban? Hogyan kapcsolódik például a Queen sztori a modernitás „social mobiltiy” mitikus narratíváihoz? Mit mondanak el a Queen dalszövegei a modern mítoszok „you can do it” és „make yourself” koncepcióiról? Miért választotta Farrokh Bulsara a „Mercury/Merkúr/Hermész” nevet magának, és milyen jelentések, művészeti koncepciók kapcsolódhatnak mindehhez?
Az előadás kérdéseit számos Queen szám és klip meghallgatásával, megtekintésével fogjuk körüljárni.

Előadók: Papp Máté, 12 éves tanuló, képregényíró/-rajzoló; és Papp Riki, 45 éves kulturális antropológus, modern mítoszok kutatója (ELTE TáTK Kulturális Antropológia Tanszék).

  • Fotó: Neal Preston: Freddy Mercury, Wembley (forrás: snap).

 

VISSZA A SZOMBATI PROGRAMOKHOZ