2018. május 11. (péntek) 16:00–16:30 | Helyszín: Kisterem | Három Holló (-1. szint)

Görög internáltak Kistarcsán (1950–1953)

Előadásomban olyan görög állampolgárságú menekültek internálásának az esettanulmányát szeretném ismertetni, akiket illegális határátlépés, kémgyanú és rémhírterjesztés vádjával tartóztattak le és börtönöztek be Kistarcsára 1950–1953 között. A görög polgárháború alatt a Magyar Dolgozók Pártja, a balkáni országok kormányaival és a Görög Kommunista Párttal együttműködve szervezte meg a háború sújtotta területekről a gyermek és felnőtt lakosság kimenekítését és ideiglenes elhelyezését. 

A görög menekültek magyarországi befogadását egyes esetekben kirekesztés kísérte. A Rákosi-rendszer működésének a velejárója volt a külső és belső ellenségkép felállítása és folyamatos fenntartása, amelynek nem csak magyar áldozatai voltak, találunk közöttük görög politikai menekülteket is. Kérdés, hogy kiket távolított el a pártvezetés, és milyen indokkal rendelte el bebörtönzésüket?

Előadó: Vincze Xénia (ELTE BTK Történelemtudományok Doktori Iskola – MOMA Doktori Program).

Az előadás összefoglalója: Rézümé (PDF)

  • Fotó: A görög polgárháború eseményeit bemutató kiállítás a Fővárosi Képtárban. 1948.november 12. (Köszönjük Magyarország! – Evharistume Ungaria! Budapest, 2006: 52.)

VISSZA A PÉNTEKI PROGRAMOKHOZ