2018. május 11. (péntek) 16:40–17:00 | Helyszín: Nagyterem | Három Holló (-1. szint) | Retrospekt blokk

Egy erdélyi falu, a Hargita megyei Csíkszentsimon egykori Keményítő- és Szeszgyár, jelenlegi Csíki Sör Manufaktúra területén járunk: egy tér, mely lokalizálja és időbeli keretbe foglalja a közösség identitásdiskurzusait. A gyártelep a hozzá kapcsolódó értelmezéseken keresztül az emlékező közösség számára a múlt tapasztalataiba mélyen elraktározódó egyéni és csoportos sorsképnek, valamint az aktuális identifikációnak a reprezentációja.

Miként válik a történelem az önmeghatározás keretévé, hogyan kapcsolódik össze a gazdaság és a nemzeti identitás a múlt–jelen kontextusában? Miért válik egy uralkodó államnemzet keretein belül a székely kisebbségi identitásszimbólumokhoz kapcsolt gazdasági beruházás jelentős társadalmi és politikai többlettartalommal telítetté? Milyen szerepe van mindebben a térnek, a történeti hagyománynak és a kulturális örökség emlékezetének?

Az előadás egy társadalomkutató szemüvegén keresztül, egy folyamatban lévő kutatás eredményeire alapozva reflektál e kérdéskörre. A lokális emlékezet létrehozásának, kihelyezésének és használatának egy interjúbeszélgetésekre alapozott vizsgálata nem más, mint a jelen, valamint a jelen horizontjából szemlélt múlt (re)konstrukciója.

Előadó: Sándor Cecília (Budapesti Corvinus Egyetem, Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskola).

VISSZA A PÉNTEKI PROGRAMOKHOZ